Voetbal4u.com

Tomas Brolin: van Zweedse sterspeler naar pokerprof

Jonge jaren
Tomas Brolin werd op 29 november 1969 geboren in de Zweedse stad Hudiksvall en begon al op jonge leeftijd met voetbal. In 1984 speelde hij op 14-jarige leeftijd zijn eerste professionele wedstrijd voor Näsvikens IK tegen Kilafors. Korte tijd later werd de aanvallende middenvelder gespot door GIF Sundsvall en de club bood hem een contract waarin hij naast het voetballen ook aan zijn studie kon blijven werken. Zijn debuut voor de club speelde hij in 1987 tegen IF Elsfborg en drie seizoenen later vertrok de jonge Zweed naar IFK Norrköping. Tijdens het WK in 1990 wist de toen 20 jaar oude Brolin te scoren tegen Brazilië en werd verkozen tot Zweedse voetballer van het jaar.

Carrièresprong en terugval
Na korte tijd bij Norrköping te hebben gespeeld, zette Brolin zijn carrière voort bij het Italiaanse Parma. Dit betekende een grote stap in het leven van de Zweed en gedurende zijn tijd bij de Italiaanse club verwierf hij ook grotere internationale bekendheid. Met Parma wist hij o.a. de EUFA Cup en de Europacup te winnen. Nadat Brolin aan het EK in 1992 en het WK twee jaar later had meegedaan kreeg hij in datzelfde jaar te maken met een zware enkelblessure. Vanaf dat moment ging het bergafwaarts met zijn carrière en hij werd in 1995 voor ruim 4,5 miljoen Britse Pond verkocht aan het Engelse Leeds. Ook daar kon hij zijn carrière geen nieuwe boost geven en hij kwam nog geen 20 keer uit voor zijn club in 2 jaar tijd. Na wat omzwervingen bij FC Zurich en zijn oude nest Parma, waar hij op huurbasis voor speelde, keerde hij terug naar Engeland en ging hij spelen voor Crystal Palace. Daar speelde hij echter slechts een half jaar en hij stond zelfs nog even aan het roer als spelermanager, maar zijn carrière als profvoetballer liep op z’n einde.
In 1998 nam hij dan ook eervol afscheid van het voetbal en sloot zijn carrière af bij Hudiksvalls; de club uit zijn geboorteplaats.

Pokertalent
Dat Brolin ook na zijn voetballeven ambitieus bleef, blijkt wel uit het feit dat hij geruime tijd zijn eigen restaurant heeft gerund. Ook bleek de Zweed een uitzonderlijke aanleg voor poker te hebben en hij wist zich in 2006 zelfs te kwalificeren voor de European Pokertour in Kopenhagen. In datzelfde jaar speelde hij mee op de Soccer en Poker Cup en in 2007 verscheen hij aan de tafel tijdens de World Series of Poker. Daarnaast is hij ook fervent liefhebber van online poker bij populaire aanbieders zoals Euro Casino, waar je naast poker ook terecht kunt voor roulette en mobiele games.

Brolin is het sprekende voorbeeld van een speler die ondanks vele tegenslagen toch het maximale uit zijn carrière heeft weten te halen. Leuk feit: Brolin zit samen met de bekende tennisser Borg in een video van Dr. Alban.



Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *