Voetbal4u.com

Het spel tussen bookmaker en wedder

Het spel tussen bookmaker en wedder

Wedden op sport en voetbal in het speciaal is een bijzonder wereldje. We worden overrompeld door termen als value, betting, odds en bookmakers. De laatste term is een ieder wel bekend. Dit zijn immers de organisaties waar het hele wedden iedere keer weer begint. De bookmakers lokken mensen met op het oog aantrekkelijke bonussen, om je vervolgens liever niet meer los te laten. Het aanbod aan af te sluiten weddenschappen is enorm en de hoogte van de odds moeten ervoor zorgen dat de klant geïnteresseerd blijft

Dat de odds niet zomaar uit de duim worden gezogen, spreekt redelijk voor zich. Een bookmaker moet zeer secuur te werk gaan voordat ze de odds (andere termen: quoteringen, noteringen) online zetten. Elke dag speuren wedders de websites van bookmakers af om hen hopelijk op foutjes te kunnen betrappen. Een odd die te hoog staat ten opzichte van de daadwerkelijke kansverhouding is wat dat betreft voer voor ervaren punters.

Wie bepaalt de odds eigenlijk?

Bookmakers baseren de odds op verschillende manieren, maar uiteindelijk hebben al die theorieën een en hetzelfde einddoel: het genereren en maximaliseren van winst.

Odds wordt door een team van experts bepaald en fluctueren tot het moment dat de wedstrijd begonnen is. Dit heeft echter niet alleen te maken met bijvoorbeeld blessures of andere veranderingen binnen het elftal of perikelen rondom de club. Ook de bedragen die wedders inzetten op bepaalde uitkomsten, kunnen de odd doen dalen of juist stijgen. Hiermee probeert de bookmaker een gegarandeerde winst veilig te stellen – ongeacht de uitslag van een wedstrijd.

Berekening van bookmakers

De bookmaker zorgt er dus altijd voor dat er een marge op de weddenschappen zit. De bookmaker berekent de marge om te kijken of de hoogte van de odds juist zijn. Als voorbeeld pakken we de wedstrijd Ajax – Feyenoord. De bookmaker biedt de volgende odds aan: Ajax wint: 1.95, gelijkspel: 3.20, Feyenoord wint: 4.10. Hier laten we de volgende som op los:

1/odd voorspelling * 100

1/Ajax wint (1.95) * 100: 51%

1/gelijkspel (3.20) * 100: 31%

1/Feyenoord wint (4.10) * 100: 24%

We tellen de percentages bij elkaar op en dat levert een percentage van 106% wat betekent dat ze een marge van 6% hebben over deze weddenschap. Dit is in principe de nettowinst. Bookmakers kunnen zelf ook inzetten op een bepaalde voorspelling om grote verliezen te voorkomen. Lees in dit artikel meer over hoe bookmakers denken.

Hou bookmakers goed in de gaten

Uiteraard gaat een bookmaker ook wel eens de mist in en uiteindelijk zullen ze dat soort misstapjes proberen te compenseren met andere weddenschappen. Dit hopen ze te doen door mensen te lokken die veelal op zijn of haar favoriete club of op de underdog geld inzetten. De odd ligt wat hoger waardoor het interessant lijkt om hier op in te zetten, zeker wanneer je dit in een combinatie doet waardoor de odds worden vermenigvuldigd. Blijf echter goed in de gaten houden waarom bepaalde odds hoger liggen, er schuilt wellicht een addertje onder het gras!