Voetbal4u.com

Eredivisie “Ik kon bij Ajax vier ton verdienen, een schijntje voor mij”

Louis van Gaal was eind 2011 dichtbij een terugkeer bij Ajax. Hij kon daar aan de slag als algemeen directeur. De beslissing om hem aan te nemen kwamen van de commissarissen Steven ten Have, Edgar Davids, Paul Römer en Marjan Olfers en dat gebeurde achter de rug om van de vijfde commissaris Johan Cruijff.

Cruijff stapte hierdoor met een aantal jeugdtrainers naar de rechter om de aanstelling tegen te houden en dat lukte. In het programma Op1 gaat Van Gaal in op de periode dat hij als algemeen directeur bij Ajax aan de slag leek te gaan. De relatie tussen Van Gaal en Cruijff was al jaren vertroebeld. “Ik heb wel met hem samengezeten, ik heb stage gelopen bij hem voor mijn cursus betaald voetbal.”

“Maar dan sprak ik meer met Danny (de vrouw van Cruijff, red.) dan met hem”, begint Van Gaal. Presentator Jeroen Pauw stelt dat ‘er sprake was van animositeit’ tussen Cruijff en Van Gaal. “Je zou je vingers er op na kunnen tellen dat Cruijff niet wilde dat Van Gaal directeur werd”, zegt Pauw. “Dat is zo zeker als wat”, reageert Van Gaal.

Pauw vraagt zich af waarom Van Gaal Cruijff niet gebeld heeft over de aanstelling. “Waarom moet ik dat doen?”, vraagt Van Gaal zich af. Pauw stelt dat het ‘heel erg naar is’ hoe alles naar buiten is gekomen. “Het is meer naar voor mij geweest dan voor Johan”, antwoordt de oefenmeester in ruste.

Pauw citeert een deel uit de nieuwe biografie LVG , waarin Van Gaal richting de raad van commissarissen aangeeft dat ze eerst naar Cruijff moeten stappen. “Ik heb gezegd dat ze het niet zouden redden. Zelfs rechters besluiten anders. Dat is nogal wat, maar zo is het wel”, verwijst Van Gaal naar de uitspraak van de rechter.

In de eerste behandeling werd de aanstelling van Van Gaal nog rechtsgeldig verklaard, maar in hoger beroep werden Cruijff en de jeugdtrainers alsnog in het gelijk gesteld. Pauw geeft nog eens aan dat Van Gaal Cruijff even had kunnen bellen. “Nee, dat vind ik niet. Als je de voorgeschiedenis kent. Dat is geen ego. Ik ben toch niet degene die de raad van commissarissen moet overtuigen? Ik word gevraagd.”

“Ik zeg ‘ja’ omdat ik Ajacied ben, omdat mijn hart bij Ajax ligt. Ik kon drie of vier ton verdienen, dat was in die tijd een schijntje voor mij. Ik deed het voor mijn club, want het was een chaotische club geworden”, benadrukt Van Gaal. “Daar zijn ook boeken over geschreven.”

 Laat een reactie achter

Your email address will not be published.