Voetbal4u.com

Eredivisie Terugblik: Ajax aan de hand van Cruijff weer succesvol in Europa

Er is, net als enkele jaren terug, wel vaker een periode geweest dat Ajax jarenlang geen Europese successen kende. Na de driejarige heerschappij, begin jaren ’70, waren er nog enkele oplevingen (halve finale Europacup I tegen Nottingham Forest), maar daarna moest Amsterdam tot 1987 wachten tot het weer meetelde in Europa. Hoe zag dat team eruit? Wat viel er op in die tijd?

De selectie

Ondanks de Eindhovense winkeldrift in Amsterdam – Ronald Koeman en Gerald Vanenburg verkasten naar PSV en aan Frank Rijkaard werd getrokken – zette coach Johan Cruijff een team neer dat met twee finaleplekken in het toernooi voor bekerwinnaars de opmaat zou vormen naar de latere successen van Louis van Gaal, en natuurlijk het EK ’88. Stanley Menzo was de eerste echte meevoetballende keeper. Achterin was Frank Rijkaard de leider van een defensie die bestond uit Sonny Silooy, Peter Boeve, Danny Blind. Edo Ophof en Ronald Spelbos kwamen steeds minder in het stuk voor. Het middenveld was met techneuten Jan Wouters en Arnold Mühren, alleskunner Aron Winter, de veel scorende schaduwspits John Bosman en invaller Arnold Scholten een lust voor het oog, net als de aanval met John van ‘t Schip, Marco Van Basten en Rob Witschge.

 

In de knop gebroken

De rest van de selectie bestond uit ‘vergeten’ voetbalnamen zoals Erik Regtop, Richard Sneekes, Desmond Gemert, Petri Tiainen en Walter Smak. Ook Frank Verlaat, die toch geen onverdienstelijk debuut in nota bene de finale tegen Lokomotiv Leipzig kende, is nooit doorgebroken. Een jaar eerder was er het drama rondom de sierlijke linksbuiten Rob de Wit, wiens veelbelovende carrière in de knop werd gebroken door een hersenbloeding.

 

School

Richard Witschge, de beoogde opvolger van Arnold Mühren, en Dennis Bergkamp maakten ook deel uit van de selectie, waar laatstgenoemde zijn basisdebuut mocht maken op 17-jarige leeftijd in de kwartfinale tegen Malmö FF. Dat de jongeling destijds op school werd gefilmd door een NOS-programma, stuitte Johan Cruijff tegen de borst. “Laat die jongen met rust, hij moet zich concentreren op school”, zoiets zei de grootmeester.

 

Harry Vermeegen

De Europacup II werd behaald door achtereenvolgens Bursaspor, Olympiakos, Malmö FF, Real Zaragoza en Lokomotiv Leipzig te verslaan. Opvallend waren tijdens deze campagne de veelvuldig scorende Bosman, de watervoetbal-wedstrijd tegen het Getafe-achtige Zaragoza, met bizar fluitende arbiter (er waren weinig camera’s, geen VAR, laat staan internet), de zéér partijdige commentator Harry Vermeegen(!) tijdens Ajax-Olympiakos, de huilende Danny Blind die vlak voor de finale uitviel en het lelijke clubkostuum, dat de spelers in ijsverkopers veranderde. Het Kappa-shirt zonder reclameopdruk dat in de finale werd gedragen, is dan juist misschien weer het mooiste Ajax-shirt ooit.Laat een reactie achter

Your email address will not be published.