Voetbal4u.com

Hoofdnieuws De Kromme over Oranje: ‘Voorin ontbreekt pure snelheid’

Willem van Hanegem maakt zich zorgen om het Nederlands elftal. Hij denkt dat het 5-3-2 systeem dat bondscoach Frank de Boer hanteert namelijk minder goed werkt tegen betere teams.

Tegen Schotland en Georgië liep het moeizaam bij Oranje, zo zag Van Hanegem ook. ‘De discussie over het systeem, daar sta ik anders in dan veel mensen. Ik denk juist dat het wel werkt tegen de mindere tegenstanders en niet tegen de grote landen’, schrijft Van Hanegem in zijn column in het Algemeen Dagblad. ‘Tegen de mindere landen kun je, als je de backs heel diep laat spelen, ook domineren. Tegen de toplanden gaat dat niet. Ik zag Spanje en Portugal tegen elkaar oefenen zaterdag. Als je tegen die landen achteruit moet, hoe kom je dan nog voorin vraag ik me af. We hebben niet het elftal om door te voetballen via het middenveld. En voorin ontbreekt de pure snelheid. In 2014 gingen alle ballen op Arjen Robben en een snellere speler was er dat toernooi waarschijnlijk niet.’

Van Hanegem weet dat Owen Wijndal en Denzel Dumfries afsteven op basisplaatsen. ‘De backs die we nu aan het werk zien, hebben moeite met het systeem. Wijndal en Dumfries staan zo diep, dat ze nauwelijks nog ruimte hebben om achter de defensie van de tegenstander te kruipen. En het zijn geen spelers die makkelijk een speler uitspelen. Wijndal was bij AZ goed hoor, maar hij had iemand voor zich. Dumfries heeft wel de power, maar zou van veel verder moeten komen om echt gevaarlijk te worden’, is de oud-international van mening.

Moraal van het verhaal is volgens hem dan ook dat het niet loopt bij Oranje. ‘Tegen Schotland vond ik Oranje erbarmelijk. Georgië was duidelijk iets beter, al gaven we nog veel kansen weg. Toch is het niveau nog dat als we tegen Frankrijk, Spanje of Portugal spelen, we overhoop worden gespeeld.’

Ondanks dat De Kromme kritisch is, wil hij De Boer ook niet helemaal afmaken. ‘Frank de Boer heeft het niet makkelijk. Hij ziet er magerder uit dan als speler. Als hij Promes een keer Menig noemt, duikt heel het land erop. Als ze tenminste een vraag mogen stellen. Die jongen van ESPN start met vragen en voor hij begint zegt de perschef dat hij het heel kort moet houden. Waar gaat dat nou over joh? Als ik journalist was, stond ik op en liep ik weg.’Laat een reactie achter

Your email address will not be published.