Voetbal4u.com

Hoofdnieuws Louis van Gaal kondigt grote Oranje-verandering aan

Louis van Gaal maakt bij Oranje vaak gebruik van het 5-3-2 systeem. Maar er lijkt een omslag op komst te zijn voor het nieuwe jaar.

Voetbal International schrijft donderdagavond: “Al meerdere keren heeft Van Gaal aangegeven dat hij de huidige selectie van Oranje geschikter vindt voor een systeem met drie centrumverdedigers, aanvallende backs en twee spitsen. En dus niet het 4-3-3 systeem dat hij, mede op verzoek van de spelers, in de kwalificatiereeks hanteerde. Zijn eerdere analyse dat het aanbod van Nederlandse topvleugelspelers te gering is, is sinds de laatste interlandperiode niet veranderd.”

Van Gaal stelt zelfs dat zijn mening ‘alleen maar bevestigd’ is. De bondscoach legt uit: “Ik zeg elke maand dat onze vleugels niet sterk bezet zijn. Dat is nog steeds zo. En dan speelt Steven Berghuis bij Ajax ook nog eens op 10 in plaats van rechtsbuiten. Dat is voor het Nederlands elftal niet goed te noemen. Aan de linkerkant zijn we inmiddels wat beter bezet. Maar het gaat om het hóógste niveau. Serge Gnabry van Bayern München, om een voorbeeld te geven, dát had nou een Nederlander moeten zijn.”

Nederland is al zeker van het WK, waardoor Van Gaal in maart oefenwedstrijden kan spelen met zijn team. “Ik ga zeker systemen uitproberen. Dat is mijn plan”, erkent Van Gaal. Wanneer het WK-systeem vast komt te staan? “Wanneer ik dat heb getraind met de spelers en nadat we meerdere wedstrijden hebben gespeeld. En dat de spelers dan zeggen: Trainer, dit is een geweldig systeem. Het moet natuurlijk wel door de spelers geaccepteerd worden. Tijdens mijn FaceTime-gesprekken in augustus, gaven zij aan dat hun voorkeur bij het 4-3-3 systeem lag. Maar ze zeiden niet dat het ze het andere systeem níet wilden spelen.”

Van Gaal ziet hierbij verschillende opties. “Ik moet gaan uitzoeken hoe wij dat drietal voorin gaan invullen. Dat kan ook met een spits en twee naar binnen spelende nummers 10.” Steven Berghuis is daarvoor dus ook een optie. “En hij kan, als ik kies voor die twee nummers 10 achter de spits, ook daar tussen de linies spelen. Het wordt een ander verhaal als we tijdens wedstrijden gaan overschakelen op 4-3-3, zoals we in Brazilië regelmatig deden.”Laat een reactie achter

Your email address will not be published.