Voetbal4u.com

‘Johan Cruijff is woedend op leiders van Ajax’

Hij heeft een hekel aan ‘slap gelul’. Dat is zonde van zijn tijd. Johan Cruijff hoopt dat er bij Ajax een nieuwe generatie leiders opstaat. Een generatie die keuzes durft te maken, zegt hij in de Volkskrant.

“Er zijn te veel belangen, en die staan alles in de weg. Je krijgt bij Ajax nooit antwoord op je vraag. Dat irriteert me. De club is ongrijpbaar. Er kan alleen een oplossing komen als mensen zichzelf wegcijferen, zoals het hoort, net zoals ik mezelf wegcijfer op gebieden waar ik geen verstand van heb”, aldus het clubicoon.

Cruijff ging de afgelopen weken flink te keer tegen zijn oude liefde Ajax, en dan vooral de bestuurders bij de Amsterdamse club. Dat deed hij steeds via zijn column in De Telegraaf. Daarin riep hij bekende oud-spelers op zich verkiesbaar te stellen voor de ledenraad om het roer bij de club om te krijgen. “Ik ben erelid van Ajax en zit officieel in de ledenraad. Dus mag ik overal bij zitten. Maar als ik in één ding geen zin heb, is het slap gelul. Ik weet niet of het werkt”, zegt hij over zijn manier van communiceren via de krant. “Je hebt geen andere mogelijkheid. Ja, je kan naar binnen lopen. Dat heb ik dus één keer gedaan”, zegt hij over zijn poging in het voorjaar van 2008 de boel bij Ajax te gaan reorganiseren.

Dat het destijds misging, had volgens Cruijff te maken met veel zaken. “Marco van Basten ging voor het eerst in zijn leven een club trainen. Bij een club heb je maken met een clubhistorie, met vijfde colonnes, en met figuren aan de top die er vooral voor zichzelf zitten. Dat is op zich niet erg, maar je moeten weten hoe het werkt. En als er dan iemand met veel ervaring binnenkomt moet je dat gewoon accepteren en diegene zijn gang laten gaan. Ik heb alleen gezegd: oké, bij de jeugdopleiding gaat alles weg. Ze gaven me eerst gelijk, maar op het moment dat ze moesten luisteren deden ze het niet. Ze willen hun eigen fouten niet erkennen.”

Cruijff haakte toen af, maar inmiddels is hij na financiële en sportieve tegenvallers bij Ajax opnieuw een offensief tegen de bestuurders begonnen. “Het punt is: ze willen niet kiezen. Ze willen geen A of B. Want je als je kiest voor A of B ben je ergens op aanspreekbaar. En dat willen ze niet. Ze willen overleven.”



Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *