Voetbal4u.com

‘Ajax en Heerenveen hadden akkoord over Dost’

Monument Valley BIZAR! 50X JE INZET TERUG ALS ORANJE ZONDAG WINT VAN POLEN!

Ajax en SC Heerenveen hebben kort voor het sluiten van de transfermarkt wel degelijk een akkoord bereikt over een transfersom voor Bas Dost. Beide clubs kwamen volgens zaakwaarnemer Rob Jansen overeen dat de Amsterdammers 4,5 miljoen euro zouden betalen, plus een bonus van 500.000 wanneer Ajax binnen vijf jaar kampioen zou worden. “Maar administratief was het niet meer uitvoerbaar”, zei Jansen, die zijn cliënt daarom vervelend nieuws moest brengen.

Heerenveen hield lange tijd vast aan een transfersom van 5,25 miljoen euro, maar besloot op het laatste moment toch nog verder naar beneden te gaan. Dit was echter te laat: er was geen tijd meer om de deal af te ronden, waardoor Dost in Friesland bleef. Volgens de bekende voetbaljurist Jan Kabalt betekent het akkoord in juridische zin dat Dost komende zomer alsnog voor het overeengekomen bedrag naar Amsterdam kan, mits één van de partijen zich beroept op de mondelinge overeenkomst van maandagnacht.

“Het mondelinge akkoord blijft bindend als er tenminste geen voorbehouden zijn gemaakt”, zei Kabalt in De Telegraaf. “ls de voorwaarden op papier zouden zijn gezet, was daar misschien de opschortende voorwaarde bijgekomen, dat de overgang uiterlijk op een bepaalde datum moest plaatsvinden. In dit geval 1 februari. Maar ik kan me niet voorstellen dat deze voorwaarde in alle hectiek telefonisch is besproken. In mondelinge afspraken wordt bijna nooit een termijn genoemd.”

“Als Ajax zich beroept op de woorden van Robert Veenstra, heeft de club een sterke zaak en hebben Ajax en Heerenveen de verplichting om in de zomer alsnog uitvoering te geven aan de mondelinge overeenkomst”, vervolgt de jurist, die echter ook een keerzijde ziet. “Maar als Dost en Ajax al overeenstemming bereikten over een meerjarig contract, heeft Ajax ook de plicht de transfersom aan Heerenveen te betalen. Zelfs als Dost komende maanden zwaar geblesseerd raakt.”

De 21-jarige Dost had dinsdag een vrije dag, maar moet zich woensdag weer melden bij zijn club. Ajax en Heerenveen spraken naast de vaste transfersom en een eventuele bonus af dat de Friezen ook vijftien procent van de som bij een eventuele doorverkoop zouden krijgen. Heerenveen-preses Robert Veenstra bevestigt dit: “We wilden de deal op onze voorwaarden steunen. Helaas hebben we het niet tot een goed einde kunnen brengen.’’Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *