Voetbal4u.com

Eredivisie Eredivisie: de stand van zaken halverwege de competitie

De Eredivisie competitie is (bijna) halverwege en de winterstop komt eraan. Kortom, een goed moment om een balans op te maken en te duiden waar het landskampioenschap en de Europese startbewijzen heen zullen gaan.

Zal Ajax het jaar afsluiten als koploper in de Eredivisie en dus winterkampioen? De ploeg van trainer Frank de Boer heeft in de afgelopen jaren gebouwd aan de reputatie, dat het vooral na de winterstop op stoom komt. Al was dat vorig seizoen dus onvoldoende, om de toenmalige winterkampioen PSV nog bij te halen.

De mankementen van “De Godenzonen” zijn bekend. Het ontbreekt al jaren aan een veelzijdige droomspits, want de Pool Arkadiusz Milik is meer een afwachtende afmaker dan een man van de splijtende actie. De doelpuntendrift van aanvallende middenvelder Anwar El Ghazi is inmiddels ook opgedroogd, en De Boer liet hem al zes keer op rij niet de hele 90 minuten spelen.

En een ander punt is de jeugdigheid van de dragende spelers. Voetballers van rond de twintig zijn nu eenmaal grilliger dan hun oudere collega’s. Tegen Utrecht (1-0) verlies had de basiself van Ajax een gemiddelde leeftijd van 21,5 jaar. Bij PSV lag datzelfde weekend het gemiddelde op 26,3 en bij Feyenoord op 23,5.

Waarop zou iemand die graag doet aan voetbal wedden het best kunnen inzetten? De volwassenheid van Feyenoord en de leepheid van goalgetter Dirk Kuyt zouden wel eens de doorslag kunnen geven. De Rotterdammers stonden dit seizoen pas driemaal met 0-1 achter en wisten uit die situaties toch nog vier punten te halen. Daarnaast speelt Feyenoord wat directer dan Ajax, dat vaak beschuldigd kan worden van het visieloos en vruchteloos rondspelen van de bal.

Maar de grootste kandidaat lijkt toch PSV, dat in alle linies over krachtige en ervaren spelers beschikt, en dat koppelt aan ontbolsterende talenten als Davy Propper en Maxime Lestienne. Oke, PSV komt na de winterstop uit in de Champions League, maar dat avontuur kan ook weer snel over zijn (tegen Atletico Madrid), terwijl anderzijds Europese progressie de moraal zal sterken.

Dan is er nog de race richting Europa League-tickets. Redelijkerwijs kunnen alle clubs tussen vier (Heracles) en elf (AZ) daar aanspraak op maken, al lijken qua selectie en recente historie Vitesse, AZ en Heerenveen iets grotere kandidaten dan pakweg NEC en Utrecht.

Ook fascinerend is de kelder, waarin De Graafschap, Cambuur en FC Twente spartelen. Twente kan nog wel met Willem II en Roda en Excelsior stuivertje wisselen, maar voor de Achterhoekers en Friezen ziet het er met slechts vijf en tien puntjes na zestien duels heel somber uit.Laat een reactie achter

Your email address will not be published.