Voetbal4u.com

Eredivisie Slimme verlichting voor het stadiongevoel in je woonkamer

Bij een “stadiongevoel” kun je denken aan juichen met je vrienden, het prachtige zicht op de wedstrijd en de spanning die door het stadion gonst. Je kunt ook denken aan lauw bier, lange rijen voor het toilet en die irritante gast die steeds in je oor schreeuwt. Er zijn dus voordelen en nadelen van een voetbalwedstrijd kijken in het stadion. Dat geldt trouwens ook voor voetbal kijken thuis, daar geniet je van een aantal voordelen maar het stadiongevoel ontbreekt toch een beetje. Daar gaan we verandering in brengen met slimme verlichting. Eerst zullen de het huis automatiseren, vervolgens komen er smart lights bij en dan wordt het voortaan genieten van voetbal in je eigen woonkamer zonder nadelen!

Beginnen met een smart home

Je kunt op diverse manieren een huis automatiseren. Met losse apparaten of diensten die autonoom werken bijvoorbeeld, zoals een alarmsysteem of een thermostaat met leerfunctie. Toch wordt het pas echt interessant wanneer je diverse mogelijkheden met elkaar combineert. Op deze pagina nemen we slimme verlichting als uitgangspunt, maar we zullen ook even enkele andere smart home toepassingen in het kort toelichten:

 

  • Met een zelflerende thermostaat hoef je nooit meer zelf de temperatuur in te stellen. Dit voelt niet alleen behaaglijk in huis, het kan ook energie besparen. Er zal ook geen ruzie meer zijn over “een graadje hoger” want de woning zorgt dat ieder gezinslid zich behaaglijk zal voelen. Als je wilt zelfs per kamer met slimme knoppen op de verwarming.
  • Om de veiligheid rond de woning te verhogen kun je een bewakingssysteem plaatsen, zoals een Somfy camera met ingebouwd alarmsysteem. Zodra er iets of iemand in de tuin staat, loopt, ligt of zit zal er een signaal worden weergegeven op jouw mobiel. Je kunt ook een hoorbaar alarm af laten gaan of laat de lampen rood kleuren. Kortom. een slimme beveiligingscamera gekoppeld aan een smart home maakt jouw woning een stuk veiliger.
  • Hoewel er niets gaat boven enorme luidsprekers met een houten klankkast, nemen deze speakers wel enorm veel ruimte in. Kleine luidsprekers nemen veel minder ruimte in, ze leveren tegenwoordig een behoorlijk goed geluid en je kunt ze ook in serie schakelen. Zo maak je van enkele losse smart speakers een compleet surround systeem. En met de ingebouwde microfoons kun je bijvoorbeeld de lampen op “voetbal” stand zetten. Oh ja, we zouden het over slimme verlichting hebben! Met alle smart gadgets op de markt zouden we dat bijna vergeten…

 

Slimme verlichting

Voor veel mensen zal een slimme lamp de eerste kennismaking zijn met smart home apparatuur in huis. Het is immers heel tof om met een appje de lamp in- en uit te schakelen. En weer in, weer uit, weer in, weer … waar waren we ook alweer gebleven? Maar eigenlijk is dat niets meer dan een een knop op je smartphone, dat kunnen we niet slim noemen. Nee, het wordt pas leuk wanneer je scenario’s gaat instellen.

 

Hoewel Google Home, Apple HomeKit of Somfy TaHoma allemaal weer andere mogelijkheden bieden, is het instellen van licht scenario’s vrij standaard bij al deze systemen. Je kunt één keer alle slimme lampen in huis toevoegen aan een specifiek scenario, bijvoorbeeld “voetbalavond”. Laat bijvoorbeeld de verlichting wat dimmen zodat de kleuren van de televisie echt naar voren komen, laat een LED strip achter de televisie groen kleuren voor een grasveld effect, en laat schemerlampjes subtiel dimmen en oplichten om de beweging in het stadion na te bootsen. Zo creëer je optisch dezelfde sfeer als in het stadion. But wait … there’s more!

 

Hands! Free!

Voetballers mogen de bal niet aanraken, tenzij ze in het doel staan en “keeper” heten. Als jij geniet van een portie hotwings met Sriracha saus, en even in de keuken moet zijn, dan wil je niet de lamp met een knop inschakelen. “Hey Google” werkt ook niet goed als de fans door de speakers galmen. Plak of schroef een paar bewegingssensoren tegen de muur en laat de lampen automatisch inschakelen zodra je de keuken binnenstapt. Of de gang, het toilet en elke andere plek waar je moet zijn tijdens de rust. Je ziet al hoeveel er mogelijk is met slimme verlichting als je het huis automatiseren breder trekt dan een Philips Hue lampen of een TRÅDFRI van IKEA aan het plafond.

 

Veilig voetbal kijken

Nog één belangrijk onderwerp dat we niet mogen vergeten; beveiliging. Koppel jouw alarmsysteem met bijvoorbeeld een Somfy camera voor buiten aan het centrale systeem. Als je licht en geluid op standje “stadion” hebt staan weet je niet meer wat er zich buiten afspeelt. Misschien wil je een seintje wanneer jouw vrienden op bezoek komen, of je wilt de kat van de buren uit de tuin houden. Autodieven een halt toeroepen op de oprit kan natuurlijk ook. Laat het volume dempen en de lichten in standaard modus gaan bij onraad, zo mis je geen enkel moment. Zowel van de wedstrijd als van jouw woonomgeving.Laat een reactie achter

Your email address will not be published.