Voetbal4u.com

Spanje Jan Boskamp steunt Koeman en spreekt van ‘grote schande’

Analist en voormalig voetballer en trainer Jan Boskamp heeft geen goed woord over voor de leiding van FC Barcelona. Zij ontsloegen gisteren trainer Ronald Koeman na iets meer dan een jaar dienstverband.

In tien La Liga-duels wist hij dit seizoen maar vier keer te winnen. Desondanks vindt de geboren Rotterdammer het niet eerlijk voor zijn landgenoot. Hij is dan ook kritisch op voorzitter Joan Laporta, die sinds deze zomer de scepter zwaait in Nou Camp.

“Ik ben er nooit voorstander van om mensen buiten te gooien, dus voor mij is dit niet de juiste keuze. Maar je kan niet ontkennen dat we eigenlijk al een tijdje zaten te wachten op het moment waarop dit zou gebeuren”, aldus Boskamp bij Sporza. “Laporta had dit al drie maanden eerder kunnen doen, dan had je al dit gezeik niet gehad. Je wist wat er zou gebeuren. De manier waarop Laporta hem behandeld heeft, is eigenlijk een grote schande.”

Nu staat de oefenmeester na anderhalf jaar op straat. Koeman droomde ervan om trainer te worden van ‘zijn’ club, maar het liep uit op een nachtmerrie met dit teleurstellende einde. “Vorig seizoen was het heus niet zo slecht”, stelt de analist. “Die eerste drie maanden liep Lionel Messi wel te slaapwandelen, maar daarna werd hij wakker en kon Barcelona zelfs nog kampioen worden. Het speelde ook de bekerfinale. Maar toen verloor het tegen Celta de Vigo en stortte alles in.”

Deze zomer vertrok Messi naar Paris Saint-Germain. Een serieuze vervanger kwam er niet. Maar ook voor een clubicoon is het krediet niet eindelijk en moet er gepresteerd worden. “Hij heeft niet op zeker gespeeld, vind ik. Hij heeft jonge spelers gebracht zoals Pedri en Gavi. Er komt een hele nieuwe lichting door. Maar als je die jongens brengt, kan je niet verwachten dat je kampioen wordt en de Champions League wint. Dat het zo gelopen is, is teleurstellend”, vertelt Boskamp, die weet dat de nieuwe trainer duidelijke taken mee zal krijgen.

“Vroeger was Barcelona echt smullen, met dat ongelooflijke middenveld. Maar in een jaar of 2, 3 is alles weg en dat is echt spijtig. Het moet weer beteren, daar ga ik vanuit. Met Laporta als voorzitter en zijn rechterhand Jordi Cruyff weet je dat de volgende coach 4-3-3 zal moeten spelen. Je weet welk voetbal ze willen zien.” Xavi wordt veelvuldig genoemd als ideale opvolger van Koeman. Boskamp kan zich daar wel in vinden. “Hij kent het huis en weet hoe ze willen voetballen. Of hij daar de ploeg voor heeft, dat is wat anders. Maar hij zal alleszins meer krediet krijgen dan Koeman.”Laat een reactie achter

Your email address will not be published.