Voetbal4u.com

Eredivisie ‘Erik ten Hag is nooit een meeloper geweest’

Fred Rutten is onder de indruk van Ajax-trainer Erik ten Hag. Hij denkt ook te weten hoe het komt dat veel oud-voetballers een haperende start hebben als trainer. Onder meer Frank de Boer, Mark van Bommel, Phillip Cocu, Jaap Stam en Clarence Seedorf hebben als trainer de verwachtingen nog niet kunnen waarmaken. Dat heeft volgens Rutten mede te maken met wat hen (niet) is bijgebracht tijdens de trainersopleiding van de KNVB.

Rutten is van mening dat de stressmomenten worden onderschat. “De opleiding voltrekt zich teveel in de comfortzone van de cursisten. Je moet ze die stresssituaties aanreiken. Maak veelvuldig gebruik van de expertise van de groten zoals Van Gaal, Hiddink, Advocaat, Beenhakker… Help de nieuwe trainers beter op weg alvorens ze in de jungle los te laten. Huur specialisten in. De bond is medeverantwoordelijk om de weg te plaveien voor de volgende generatie toptrainers”, vertelt de 59-jarige trainer in De Telegraaf.

Er zijn op dit moment weinig Nederlandse trainers actief bij grote buitenlandse club. Giovanni van Bronckhorst werd kortgeleden weliswaar aangesteld bij Rangers FC, maar daar staat het ontslag van Ronald Koeman bij FC Barcelona en Van Bommel bij VfL Wolfsburg tegenover. Volgens Rutten is het vertrek van de Nederlandse trainers een grote klap. “Eentje bij de grootste club van de wereld en de andere bij een Duitse topclub, die in de Champions League acteert. Dat is dodelijk voor het imago van de Nederlandse trainer in het buitenland.”

Erik ten Hag is op dit moment de meest gewilde Nederlandse trainer. Hij wordt met onder meer Manchester United in verband gebracht. “Erik is misschien iets minder impulsief geworden, maar verder in niets veranderd. Nooit een meeloper geweest. Als assistent pfff…. Hij heeft altijd een visie gehad en van daaruit het vermogen om strategisch te denken. Dat is een belangrijk onderdeel in de top, wat te vaak wordt onderschat. Wat zijn de gevolgen van een beslissing en hoe speel je daarop in? Tactisch, maar ook in de omgang met spelers, staf en buitenwacht”, aldus Rutten, die in het verleden met de Ajax-trainer heeft samengewerkt.

Volgens Rutten bezit Ten Hag leiderschap. “In de top en daaronder zie je veel kopieergedrag met 5-3-2 of 3-5-2 of allerlei andere systemen. Veel van hetzelfde. Erik houdt vast aan zijn visie en tegelijk aan de identiteit van Ajax, Voetbalinhoudelijk brengt hij nuances aan die het verschil maken. Bijvoorbeeld Berghuis op de plaats van Klaassen of Martínez op de plaats van Blind. Dat schaakproces en dealen met de gevolgen daarvan, vraagt om flexibiliteit en daarin is Erik een meester”, aldus Rutten. “Wat ook een kenmerk van hem is: overal waar en alle spelers met wie hij werkt, ontwikkelen zich. Van de basiself tot speler nummer 20 van de selectie. Hij werkt met ze allemaal. Dat ligt voor de hand, maar gebeurt vaak te weinig. Te veel spelers worden aan hun lot overgelaten.”Laat een reactie achter

Your email address will not be published.