Voetbal4u.com

De opmars van het Nederlandse voetbal

Voetbal is voor vele mensen de grootste bijzaak van het leven te noemen. De emoties lopen dan ook vaak hoog op voor een ieder. En zo heeft iedereen ook een favoriete club die hij op de voet volgt. De grootste drie clubs in Nederland zijn de traditionele clubs als Ajax, Feyenoord en PSV. De supporters van deze clubs komen uit heel het land en ze zijn ook het vaakst landskampioen geworden van allemaal.

Zo won Ajax maar liefst 36 maal de schaal, Feyenoord stond 15 maal als overwinnaar op het bordes en PSV won het landskampioenschap 24 maal. Bij elkaar gaat dit dus om 75 titels. En dan hebben we het niet eens over het aantal bekers die de clubs bij elkaar hebben gevoetbald. Zo won Ajax in 2020 voor de laatste keer de KNVB Beker. Haar totaal kwam toen tot 20. Feyenoord uit Rotterdam won deze troffee dertien maal en PSV uit Eindhoven tien maal. De prijzenkast van de drie grootste clubs van Nederland is dus erg rijkelijk gevuld.

Ook Europees hebben de Nederlandse clubs van zich doen laten spreken. Zo won Feyenoord als eerste Hollandse club de Europa Cup 1. Dit was in 1970 onder aanvoering van de grote Willem van Hanegem. Daarna was het Ajax dat toesloeg en de cup maar liefst driemaal op rij te winnen. Dit was in het seizoen 1970, 1971 en en 1972. De tegenstanders waren toen respectievelijk Panathinaikos, Inter Milan en Juventus. Een ongekende prestatie natuurlijk voor de Amsterdammers. PSV wist het miljoenenbal ook een keer te winnen. Dit was in 1988. In een gevecht tegen het Portugese Benfica wisten de Eindhovenaren na penalty’s te winnen. In 1995 wist Ajax nog een keer beslag te leggen op de cup met de grote oren door AC Milan met 1-0 te verslaan. Patrick Kluivert was toen de enige doelpuntenmaker in het duel. Hij scoorde met een zogenaamd puntertje.

Naast de Europa Cup 1 hebben de Nederlandse clubs ook goed gescoord in de Europa Cup 2. Dit wordt hedendaags de Europa League genoemd. Feyenoord wist deze als laatste te winnen en dat was in 2002. De Rotterdammers wonnen toen in de eigen Kuip van het Duitse Borussia Dortmund. Doelpuntenmakers waren Pierre van Hooijdonk en Jon Dahl Tomasson. In 2017 was Ajax nog een keertje dichtbij de overwinning maar in de finale verloren ze met 1-0 van het Manchester United van manager José Mourinho.

Het Nederlands voetbal kan dus met de nodige trots terugkijken op haar prestaties. Vandaag de dag is het steeds moeilijker voor de Nederlandse club om zich te meten met het grote geld. Creativiteit is dus een pré om mee te kunnen komen met de grote jongens. Als er trouw wordt gebleven aan de visie die de clubs zo ver heeft gebracht weet je nooit wat er in de toekomst weer mogelijk is. Zo was Ajax een paar jaar geleden nog dichtbij een finaleplek in de Champions League. Op een ongelofelijke manier gingen ze er toen in de blessuretijd uit tegen Tottenham Hotspur.Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *