Voetbal4u.com

Italië ‘Matthijs de Ligt had gelijk om niet naar Barcelona te gaan’

Afgelopen zomer koos Matthijs de Ligt ervoor om Ajax te verruilen voor Juventus. Iets wat hem op de nodige kritiek kwam te staan omdat ook FC Barcelona voor hem in de markt was. Journalist Sjoerd Mossou schrijft in zijn column in het Algemeen Dagblad dat de verdediger groot gelijk had.

Hij stelt namelijk: “Op Twitter circuleerde deze week een transferlijstje van FC Barcelona. Op zich weinig nieuws, het was niets meer dan een overzichtje van de laatste vijf seizoenen: een lange rits van namen en transferbedragen. Toch was het totaalplaatje best wel schokkend. Je wist het allang, toch geloof je het haast niet: Philippe Coutinho en Ousmane Dembélé samen kopen voor 260 miljoen euro. Of: 93 miljoen euro betalen voor het illustere trio Clément Lenglet (verdediger), Neto (wisselkeeper) en Trincão (een Portugees talent van Braga). Oh ja, verrek, ze betaalden ook nog 34 miljoen euro voor Arda Turan. 40 miljoen voor Paulinho. 36 miljoen voor Nelson Semedo. 120 miljoen voor Antoine Griezmann, de Franse aanvaller waar stiekem helemaal geen plek voor was. Opgeteld: 800 (!) miljoen euro aan transfersommen in vijf jaar. FC Miskoop is er niks bij.”

Mossou gaat verder: “Toch leeft in Nederland nog steeds de hardnekkige mythe dat FC Barcelona een soort ideaalclub is. Een superieur instituut van avontuurlijk voetbal, van zelf opgeleide spelers in een prachtig shirt, afgetopt met – uiteraard – een vleugje Johan Cruijff (puur historisch gezien best begrijpelijk, leest u vooral het nieuwste boek van Edwin Winkels: Barça is Catalaans erfgoed met een oranje tintje).”

We kijken echter naar de Catalanen met een roze bril: “Dus toen Matthijs de Ligt voor Juventus koos, en niet voor Barcelona, vonden we dat oneindig raar. Hij zou moeten doen wat Frenkie de Jong deed: hup, naar Camp Nou, want daar speelt tenminste een echte club. Was De Ligt dan geen echte liefhebber? Vond hij geld soms belangrijker? Had Mino Raiola hier weer een vuil spelletje gespeeld? De kille werkelijkheid wil dat FC Barcelona een club in verval is…”Laat een reactie achter

Your email address will not be published.