Voetbal4u.com

Eredivisie ‘Het ergste moet nog komen voor de Nederlandse betaald voetbalclubs’

De schade aan de betaald voetbalclubs in Nederland is al groot door de coronacrisis maar volgens Jan de Jong moet de grootste klap nog gaan komen. Hij directeur van de Eredivisie CV.

Dit terwijl de clubs er financieel eigenlijk beter voor stonden dan werd gedacht. “In het voorjaar hebben we met de clubs de schade geïnventariseerd. Wij dachten dat het restant van het seizoen 2019/20 ons 96 miljoen euro zou kosten. Niemand had op dat moment kunnen bevroeden dat supporters en sponsors zo massaal achter hun club zouden gaan staan. Dat was ongekend. Ook zijn de media-inkomsten uitbetaald en heb je de NOW. Daardoor is de financiële situatie bij aanvang van dit seizoen minder slecht dan we in april dachten dat die zou zijn”, steekt De Jong van wal in gesprek met Voetbal International.

Toch vreest de beleidsbepaler met grote vrezen. “De grote klap gaat nog komen. Elke club is voor 40 tot 60 procent afhankelijk van wedstrijd gerelateerde inkomsten. Elke speelronde zonder publiek verliest het betaalde voetbal vijf tot zeven miljoen euro. Het Nederlandse model is crisisgevoeliger dan de grote buitenlandse competities. Daar is de continuïteit gewaarborgd zolang de mediagelden maar binnenkomen. In Nederland is dat niet zo. Wij hebben die wedstrijdbaten keihard nodig om te kunnen overleven. Dus op enig moment moet je óf terug naar volle stadions, óf er moet hulp komen uit Den Haag..”Laat een reactie achter

Your email address will not be published.