Voetbal4u.com

Eredivisie ‘Waarom zou je je achter een dopingzondaar scharen?’

De steunbetuiging die Ajax deed aan Andre Onana voorafgaand aan de wedstrijd tegen PSV kan op weinig begrip rekenen van journalist Thijs Zonneveld. In zijn column in het Algemeen Dagblad legt hij uit waarom.

“Ik geloof dat het was bedoeld als steunbetuiging, als een spontane actie vanuit de spelers. Maar hoe het overkwam, was als een van bovenaf opgelegde, geregisseerde protestactie. Zeker omdat het officiële Twitteraccount van Ajax ook meteen ‘We are behind you, Dre’ de wereld in slingerde”, begint Zonneveld zijn relaas.

Hij gelooft dat het ‘werd geboren uit lieftalligheid’, maar is desondanks kritisch. “Waarom zou je jezelf als spelers en club zo demonstratief en publiekelijk achter een dopingzondaar scharen? Of het nu bewust of onbewust was: Onana heeft een verboden middel gebruikt. Er is geen sprake van sabotage, niet van voedselvervuiling, het is geen fout van iemand anders dan hijzelf.”

“Als je dat weet, wat sta je dan te doen op dat veld, in die gele shirtjes?”, vraagt Zonneveld zich af. “Een applaus te geven voor maskeringsmiddelen? Was het een protest tegen de dopingregels? Tegen de tuchtcommissie van de UEFA, die nota bene al driekwart van de normale straf heeft geschrapt? Was het een middelvinger naar de grote boze buitenwereld die Onana niet, zoals zijzelf, ziet als slachtoffer?”

Ook als je de verklaring van Onana gelooft, is een steunbetuiging niet op zijn plaats, vindt Zonneveld. “Was het een ode aan onprofessionaliteit? Een steunbetuiging aan domheid? Aan vergeten op de verpakking te kijken voordat je een pilletje naar binnen hakt? Aan kapitaalvernietiging?”Laat een reactie achter

Your email address will not be published.